Såtavle 1–9

serie 1–9
2014
arbeid på papir
21 cm × 30 cm


Såtavle

Et frø blir sådd. Kanskje den mest gjentatte handlingen gjennom tidene i alle menneskeskapte kulturer. En planlegging av fremtiden. Kultivering av naturen. Samtidig innebærer det alltid begynnelsen på noe nytt og uforutsigbart.

Enhver plante etterligner sitt opphav og forbilde. Den har sine slektninger, men av natur er den unik. Livet kopierer ikke. Det utfolder seg etter forutbestemte mønstre og overraskende sprang. Det bruker kart, kompass og kalender. 

Alt som lever, er sårbart og avhengig av omgivelsene sine. Den som sår, må kjenne rett tidspunkt og egnet sted for at frøet skal kunne spire, gro og bli til noe. Et rotfeste for liv finner sted. En fastsettelse av tid og sted. Tid og utvikling hører sammen. Tid gir utvikling og vekst. Hvor gammelt et tre er, kan telles i treets årringer. Hvis du høster et eple før det er modent, er det surt og smaker ikke godt. Du må vente til tiden er inne. 


Jordkrukken. Potteplanten kan være en påminnelse om menneskets forvalteransvar for livet på jorden. Den kan stå som pars pro toto: En enkelt del som utrykk for det hele. En markør. En representant. Når den villig blomstrer og er vakker i vinduet ditt, er planten helt avhengig av hvordan du steller den. Jordkloden er livets hage.